Η μετάνοια είναι ένα «μεγάλο» πνευματικό κομμάτι στη ζωή του χριστιανού, δεν είναι υπόθεση μιας στιγμής αλλά υπόθεση ολόκληρης ζωής.

Το κήρυγμα του Ιωάννη άρχισε με το «μετανοείτε» αλλά και του Χριστού του Κυρίου μας άρχισε με το «μετανοείτε» επειδή πλησίασε η Βασιλεία του Θεού και χωρίς μετάνοια δεν μπορεί κανένας να μπει σ’ αυτή τη βασιλεία. Μετανοώ σημαίνει, σκέφτομαι διαφορετικά, είναι μια διαδικασία που ο Θεός αλλάζει το τρόπο που σκεφτόμαστε για το Θεό, για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για τις καταστάσεις της ζωής μας.

Μετάνοια σημαίνει, σκέφτομαι μετά, αλλάζω γνώμη, αλλαγή σκέψης, αισθημάτων και ζωής. Είναι η ριζική αλλαγή σκέψης και συμπεριφοράς. Είναι η έγκαιρη ενέργεια προς ματαίωση των αποτελεσμάτων μιας πράξης που έγινε – συντριβή της καρδιάς και επιστροφή στο Θεό : όλα αρχίζουν από τη μετάνοια. Είναι η αρχή της ανόδου και στη συνέχεια το κλειδί για κάθε θεραπεία, η απόδειξη ότι υπάρχει μέσα μας ταπεινό φρόνημα σαν μαθητές. Είναι ένας ωραίος τρόπος ζωής.

Η μετάνοια περιέχει:

  • Αναγνώριση των αμαρτημάτων μου.
  • Συγχωρώ αυτούς που αμάρτησαν σε μένα.
  • Προσευχή καρδίας συντριμμένης, γιατί λύπησα το Θεό.
  • Ταπεινοφροσύνη, εξομολογούμαστε στον Κύριο τις αμαρτίες μας, όχι για να το κάνουμε στο Κύριο γνωστό, αλλά γιατί από την ομολογία μας προέρχεται η μετάνοια και η αποκατάσταση, αφού η μετάνοια είναι εκείνη που εξευμενίζει το Θεό.

 Η μετάνοια είναι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς. Ο τελώνης της παραβολής χτυπούσε το στήθος του και επαναλάμβανε, ...συγχώρεσε με τον αμαρτωλό, συγχώρεσε με τον αμαρτωλό.... στέκεται μπροστά στο Θεό με βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, δεν θεωρούσε τον εαυτό του σαν έναν από τους πολλούς αμαρτωλούς, αλλά σαν τον αμαρτωλό που δεν άξιζε τίποτα να λάβει από το Θεό.

Στην εκκλησία της Εφέσου (Αποκ. β’ 5) ... μετανόησε και κάμε τα πρώτα έργα ... εδώ η μετάνοια αφορά τους πιστούς και τους ακολουθεί σ ’όλη τους τη ζωή, ....και κάμε τα πρώτα έργα..., αλλιώς,  «δηλαδή εάν δεν μου επιτρέψεις να σε αλλάξω»  ...θα κινήσω τη λυχνία σου από τον τόπο της εάν δεν μετανοήσεις.

Όταν ο Θεός αρχίζει να εργάζεται στη ζωή μας για να φέρει μετάνοια, νομίζουμε ότι ο Θεός είναι εναντίον μας, αντιθέτως, όταν η μετάνοια εργάζεται στη ζωή μας, αυτό είναι μια φανέρωση της ΚΑΛΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ σε μας. Να μην αποφεύγουμε τις αλλαγές που ο Θεός θέλει να φέρει στη ζωή μας, ....διότι εν καιρώ δεκτώ σε εισήκουσα και εν ημέρα σωτηρίας σε εβοήθησα..... (Β Κορ. ς’ 2).

Η λύπη δεν είναι το ίδιο με τη μετάνοια, αλλά η κατά Θεό λύπη μας οδηγεί στη μετάνοια. Δεν αρκεί το να λυπόμαστε για κάτι, αλλά ν’ αλλάξουμε τις πράξεις μας, αυτό είναι επιστροφή. Κάποιες φορές λυπούμαστε για κάτι, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΠΡΟΘΥΜΟΙ Ν’ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Αυτό δεν είναι μετάνοια, γι’ αυτό, και η ζωή μας δεν αλλάζει ΠΟΤΕ, δεν υπάρχει πνευματική ωριμότητα, και μια καλύτερη κοινωνία με το Θεό. Ο Ησαύ (Εβρ. ιβ’ 17) λυπήθηκε που έχασε τα πρωτοτόκια, η καρδιά του όμως δεν άλλαξε ΠΟΤΕ και εάν μετά από χρόνια ο Θεός τού έδινε την ίδια ευκαιρία, ο Ησαύ θα ανταποκρινόταν με τον ίδιο τρόπο, η λύπη του Ησαύ ήταν της σάρκας, «κατά κόσμον». Ο Ησαύ ζούσε μόνο για το σήμερα.

Η κατά Θεό λύπη κάνει μια θαυμάσια εργασία σε μας φέρνοντας μας στη πλήρη μετάνοια (Ιερ. λα’ 19), και δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη εμπειρία, (Εσδρας θ’ 6). Ο Θεός σέβεται αυτού του είδους τη στάση και διάθεση στη ζωή μας. Η ημέρα του εξιλασμού ήταν ο καιρός της βαθιάς μετάνοιας, γιορτάζονταν με νηστεία και προσευχή επιτρέποντας στο Θεό να ελέγξει τη καρδιά τους.

Στην επιστολή προς Ρωμαίους (Ρωμ. β’ 4) διαβάζουμε ότι η καλοσύνη του Θεού σε φέρει σε μετάνοια, «καλοσύνη σημαίνει : οι τρόποι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Θεός ώστε ο άνθρωπος να οδηγηθεί στη μετάνοια» – ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ, να του επιτρέπουμε να εργάζεται χωρίς να του αντιστεκόμαστε. Οι δικαιολογίες ποτέ δεν έλυναν τα προβλήματα. Ο Δαβίδ ήταν πρόθυμος να επιστρέψει στο Θεό, (Ψαλμός  να’) να εργαστεί στη ζωή του να τον φέρει στη πλήρη μετάνοια και αποκατάσταση, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Θεού στη ζωή του. Στην επιστολή προς Κορινθίους (Β Κορ. ζ’ 11) βλέπουμε τις ενδείξεις της αληθινής μετάνοιας που θα φανερωθούν στη ζωή μας όταν εμείς επιστρέφουμε στο Θεό και τον αφήνουμε να εργαστεί μέσα μας, προσέχοντας να μην κάνουμε τα ιδία.

 

H Μεταμόρφωση

  • Πόση σπουδή γέννησε εις εσάς :  «δείξατε ενδιαφέρον – προθυμία»
  • Αισθανθήκατε την ανάγκη για απολογία και αλλαγή στάσης
  • Αγανάκτηση  – (Ψαλμός Ϟζ’ 10)

Εκείνοι που αγαπάτε τον Κύριο, ΜΙΣΕΙΤΕ το κακό. Κάποιοι χριστιανοί αγαπάνε το Θεό αλλά αγαπούν και το πονηρό, γι’ αυτό δεν φθάνουν ποτέ να γνωρίζουν το Θεό στη πληρότητά του. Όσο περισσότερο τον γνωρίζουμε τόσο περισσότερο αρχίζουμε να μισούμε αυτά που αυτός μισεί. Κάποιοι χριστιανοί πιστεύουν πως μπορούν να βαδίζουν ενάντια στη οδό του Κυρίου και να μην υποφέρουν καθόλου τις συνέπειες από τις πράξεις τους, καλύπτοντας κάτω από το αίμα του Κυρίου, υποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τις πράξεις τους. Η αρχή όμως της σποράς και του θερισμού είναι πάντα ενέργεια, είτε υπέρ μας, είτε εναντίον μας και εξαρτάται ανάλογα με το τι έχουμε σπείρει. (Λευ. κς’ 40 – 42), ....εάν δε ομολογήσουν .... εάν τότε ταπεινωθεί η καρδία τους η απερίτμητη ΚΑΙ ΔΕΧΤΟΥΝ την τιμωρίαν της ανομίας αυτών, ΤΟΤΕ ο Θεός θα θυμηθεί τη διαθήκη του .... και θ’ αρχίσει η διαδικασία της αποκατάστασης στη ζωή του και το κάνει αυτό από αγάπη, γιατί κάνει  ΑΥΤΟ που θα φέρει την αποκατάσταση, (Ιερ. κδ’ 5–6...καθώς τα καλά αυτά σύκα, έτσι θα επιμεληθώ τους αιχμαλωτισθέντες ... και θέλω αποκαταστήσει αυτούς ...

  • Φόβο για τις συνέπειες – που δεν ενήργησαν γρήγορα.
  • Πόθο = μεγάλη επιθυμία – (Ματθ. ε’ 6),  όταν ο χριστιανός χάσει τη πείνα και τη δίψα για τα πράγματα του Θεού, είναι γιατί αντέδρασε σε κάτι που το Άγιο Πνεύμα προσπάθησε ν’ αλλάξει σ’ αυτόν (Ψαλμός μβ’ 1), είναι ικανοποιημένος μ’ αυτά που έχει και δεν θέλει να προχωρήσει.
  • Ζήλο – «ζέων = ιδιαίτερα ζεστός», τον έχουν οι χριστιανοί που είναι φυσιολογικοί και υγιείς πνευματικά, υπηρετεί το Κύριο με όλη του τη καρδιά.
  • Εκδίκηση = επιθυμία, τιμωρίας του κακού, το αποφάσισαν, η αμαρτία έπρεπε να  τιμωρηθεί. Ακόμα και όταν έχουμε δεχτεί το Χριστό, σαν Κύριο μας και Σωτήρα μας, συχνά υπάρχουν διάφορες ενέργειες και «δεσμά» που παραμένουν στη ζωή μας από τον εχθρό. Με τη συνεχή μας μετάνοια και επιστροφή στο Κύριο κάνουμε βήματα πλησιάζοντας το Χριστό.  (Β Κορ.  ζ’ 11), ... Κατά πάντα «με όλα αυτά» αποδείξατε ότι είστε αθώοι σ’ αυτή την υπόθεση, θα μπορούσαν και να ενεργήσουν νωρίτερα «η διόρθωση».

Η μετάνοια είναι μια διαδικασία με την οποία ο Θεός αλλάζει το τρόπου που σκεφτόμαστε (Ρωμ. ιβ’ 2),...μεταμορφόνεσθε δια της ανακαινίσεως του νοός σας ..., στο δικό του τρόπο σκέψης  (Ησαΐας  νε’ 8), ...οι βουλές σας δεν είναι βουλές μου, ούτε οι δρόμοι σας δρόμοι μου ...

Αν ανταποκριθούμε στο Θεό, τότε, η κατά Θεό λύπη εργάζεται στη καρδιά μας και μας οδηγεί στη μετάνοια. Μπορεί να είμαστε σωσμένοι για πολλά χρόνια, αλλά σε πολλά σημεία στη ζωή μας να μην έχουμε αλλάξει έτσι όπως θέλει ο Θεός, στη δική Του εικόνα. Από πίστη σε πίστη, «διάφοροι τομείς στη ζωή μας ν’ αλλάξουν σταδιακά». Πρέπει να επιτρέψουμε στο Θεό να κάνει αυτές τις αλλαγές στη ζωή μας, θέλει να «αλλάξει» τα ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΑΣ. Ο τρόπος του Θεού είναι τέλειος. Πολλοί χριστιανοί δεν επιτρέπουν στο Θεό να επέμβει στη ζωή τους και συνεχίζουν χωρίς καμιά πνευματική αύξηση, δεν αλλάζουν, δεν μεταμορφώνονται από δόξα σε δόξα.

(Ιεζεκ. ιη’ 30), ... μετανοήστε και δεν θα είναι σε σας οι ανομίες σας για απώλεια ... . Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μεταμόρφωσή μας γίνεται αλλάζοντας το τρόπο σκέψης μας, για ν’ αλλάξει και ο τρόπος της ζωής μας. Για να συνεχίσουμε ν’ αυξάνουμε στη κοινωνία μαζί Του και ν ’απολαμβάνουμε τη παρουσία Του. Ο Πατέρας θέλει ν’ ανανεώσει πλήρως το νου μας σταδιακά «σιγά – σιγά». Ας του επιτρέψουμε να εργαστεί στις καρδιές μας. (Ρωμ. ιβ’ 2). Όταν κάποιος «οδηγείται» από το Θεό, υπάρχει μέσα του η επιθυμία να τακτοποιηθούν τα πράγματα που «δεν έγιναν καλά». Αυτός είναι ο τρόπος του Θεού. Όταν όμως ο άνθρωπος βαδίζει με το δικό του τρόπο και συνεχίζει σαν να μην έγινε τίποτα, καμιά ζημιά στους άλλους, χωρίς να κάνει αποκατάσταση, η οποία φέρνει την ειρήνη στην καρδιά και στο νου, δημιουργούνται τα προβλήματα. Ο Δαβίδ μετά την αμαρτία με τη Βηρ-Σαβεέ, θέρισε τραγωδίες στη ζωή του, τους καρπούς αυτών που έσπειρε. Καταλαβαίνει τη δική του αμαρτία και πόσο βαθιά πλήγωσε άλλους και ο ίδιος δεν αντέδρασε για  να εργαστεί ο Θεός και να φέρει αποκατάσταση στη ζωή του. Στον πρ. Ιωήλ (Ιωηλ β’ 28), γίνεται η έκχυση του Αγίου Πνεύματος, αφού προηγήθηκε μια σοβαρή μετάνοια και επιστροφή. Τα μάτια του Ιώβ «άνοιξαν» και είδαν τις ανάγκες του, που μέχρι τώρα ήταν σ’ αυτόν άγνωστες  – του αποκάλυψε ο Θεός μ’ ένα δικό του τρόπο, τον εαυτό του, «και αυτό ήταν το σημείο της πλήρης μετάνοιας του», (Ιώβ μβ’ 5-6). Μέχρι τότε ήταν άμεμπτος, ο Θεός ήθελε να τον προχωρήσει από δόξα σε δόξα. Δεν πρέπει να δικαιολογούμε το τρόπο ζωής μας, αλλά να είμαστε πρόθυμοι να θερίσουμε τις συνέπειες των δικών  μας επιλογών, ώστε  ο Θεός να μπορέσει να μας αποκαταστήσει και να έρθουν καιροί αναψυχής στη παρουσία του, (Πραξ. γ’ 19-20). Μετάνοια είναι η απομάκρυνση από τη ζωή μας, οτιδήποτε είναι αντίθετο με το Θεό. (Λουκ. γ’ 4-5), Ετοιμάστε -προετοιμάστε- το δρόμο για να έρθει προς εσάς ο Κύριος, ετοίμασε το δρόμο που οδηγεί σε σένα. (Λουκ. γ’ 2)... κηρύττων βάπτισμα μετανοίας... – ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΕΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

Μετανοείτε «συνέχεια» επειδή επλησίασε η βασιλεία των ουρανών ... και οι βιαστές αρπάζουνε αυτήν «κάνουν ότι χρειάζεται, ότι θέλει ο Πατέρας, για να είναι υπήκοοι αυτής της βασιλείας» ...ήλθεν ο νυμφίος και οι έτοιμοι εισήλθον μετ’ αυτού εις τους γάμους, και εκλείσθη η θύρα... (Ματθ. κε’ 10).

Πρόσφατα media

CD "Ύμνοι Λάρισας"

Πρόσφατα στο photo gallery

selidodiktes 100 20140504
selidodiktes 035 20140504
selidodiktes 016 20140504
  • Ράδιο Οιχαλία
    Το χριστιανικό ραδιόφωνο της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας στην υπηρεσία του ευαγγελίου. 106,2 FM
  • Χριστιανισμός
    Ο ραδιοφωνικός σταθμός που έχει σαν στόχο να βοηθήσει στην αποστολή της εκκλησίας Ευαγγελισμός, Λατρεία, Διδασκαλία, Συμπόνια κσι Βοήθεια αδελφών
  • WordofGod
    Το Χριστιανικό Κανάλι.
  • Παιδική Γωνιά
    Μια όμορφη γωνιά για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο! Με ιστορίες από την Αγία Γραφή, κουίζ, ζωγραφική και πολλά άλλα.
  • Χαρούμενη συνάντηση
    Η Χριστιανική παιδική εκπομπή! Μια ώρα ευλογίας για μικρούς και μεγάλους!
  • FACP TUBE
    Πλούσιο αρχείο Κυρηγμάτων, ομολογίες, Video Clips και Ύμνους.
  • EAEP TUBE
    24ωρη ροή τηλεοπτικού προγράμματος, καθώς και ζωντανές μεταδόσεις κηρυγμάτων.
  • Υμνολόγιο
    Υμνολόγια που χρησιμοποιούνται από όλες τις τοπικές εκκλησίες και συναθροίσεις
Λόγια Ζωής
Radio Player

Play Radio in Popup Window

Σύνδεση